tiistai 9. joulukuuta 2014

Työssäoppimispäiväkirja


Siivousta ja 3D-tulostuksen käyttöönottoa

Maanantai [1.12.2014]

Ensimmäisen työpäivämme työkuvaan kuuluivat mm. asennuspajan siistiminen, sekä 3D-tulostimen asennus- ja käyttöönotto. Asennettuamme 3D-tulostimen työympäristöön, asensimme työkoneeseen tarvittavat ajurit ja muut ohjelmistot, kuten Repetier-Hostin, sekä Slic3rin.
Tapahtuman valmistelua

Tiistai [2.12.2014]

Päivän pääasiallisimpana työtehtävänä pääsimme asentelemaan äänentoistolaitteita tulevaa tapahtumaa varten. Laitteistokokoonpanoon kuuluivat mikrofonit, kaiuttimet, vastaanottimet, sekä muut tarpeelliset jatkoliitännät.Lepoa, lepoa.. (sairaana)

Keskiviikko [3.12.2014]


3D-tulostin temppuilee

Torstai [4.12.2014]

Aloitimme työpäivän päivittämällä 3D-tulostimen ajurit ja muut ohjelmistot, karsiaksemme pois erilaisia mahdollisuuksia 3D-tulostimen vialliseen toimintaan. Laite alkoi lämmetä itsestään jo koneen ollessa kytkettynä verkkovirtaan, vaikka komentoja ei oltu annettu. Pakkasimme laitteen ja lähetimme sen takaisin valmistajalle. Päivä jatkui rauhallisesti Windowsin asennuksen merkkeissä.


Sairas mikä sairas, lisää lepoa..

Perjantai [5.12.2014]


Videoeditointiin soveltuvan kokoonpanon suunnittelua

Maanantai [8.12.2014]

Saimme tehtäväksemme suunnitella juuri videoeditointiin, sekä muuhun graafiseen työntekoon soveltuvan tietokoneen keskusyksikön, budjettina n. 1000€. Suunnittelu onnistui muuten varsin hyvin, mutta muiden osien kanssa kikkailu sai meidät unohtamaan vaadittavan kiintolevyn. Valmiin kokoonpanon yhteishinnaksi koostui 999,00€ (+ kiintolevy).

Emolevy – 109.00€
Asus H97M-E, LGA1150, Intel H97, DDR3, mATX

Prosessori – 288.00€

Intel Ivy Bridge i7-3770, LGA1155, 3.4GHz, 8MB, Boxed

Keskusmuisti (RAM) – 170.00€
G.Skill 16GB (2 x 8GB) ARES, DDR3 1600MHz, CL10, 1.5V

Näytönohjain – 267.00€

Palit NVIDIA GeForce GTX 760, 2GB GDDR5, 2xDVI/HDMI/DP, PCI-E 3.0

Virtalähde – 70.00€
Chieftec 600W A-80 series virtalähde

Kotelo – 95.00€
Silverstone mATX -kotelo, SST-SG03B-F USB3.0, musta

Asennuspajan siistimisen yhteydessä poistimme katosta verhotangot, joita voidaan käyttää hyväksi tulevassa kuvaustilassa. Yhdestä harjoittelijahuoneeseen tuoduista tietokoneista löytyi ongelma; jokin laukaisi toistuvia käyttöjärjestelmän kaatumisia, jotka päättyivät blue screeniin. Ilman turhia mietiskelyjä, asensimme käyttöjärjestelmän kokonaan uudestaan oltuamme melko varmoja softa-puolen ongelmasta. Kone saatiin taas toimintakuntoon asennettuamme loput tarvittavat softat ja ajurit.
Työpäivä Evon Kampuksella

Tiistai [9.12.2014]

Aloittelimme päivää aamukahvin merkeissä taukohuoneessa, jolloin ohjaajamme saapui noutamaan meitä mukaansa Evolle. Evon tietotekniikasta vastaa HAMK:n Visamäen osasto. Saimme ilmoituksen metsätyökoneessa ilmenneessä ongelmasta, joten lähdimme paikanpäälle katsastamaan tilannetta. Työkavereiden esiteltyä meille työkoneen erilaiset laitteistot, ilmeni, että työkoneen antama virta oli turhan suuren jännitepiikin seurauksena hajottanut modeemin. Otimme palikan mukaamme, jotta voisimme sitten palattuamme Visamäkeen löytää tilalle korvaavan laitteen. Päästyämme takaisin Evon yksikön rakennuksiin, lähdimme ratkaisemaan luokkahuoneen äänentoistoa ja sen asetuksia. Edellisen käytön jälkeiset johtojen irroittelut- ja siirtelyt olivat syynä kyseiseen episodiin. Viriteltyämme johdot ja ääniasetukset kohdilleen, palasimme työhuoneeseemme. Kierreltyämme vieraita tiloja, päivän päätteeksi vaihdoimme monitoimilaitteen värit, sekä testasimme asiakkaalle lähtevän tabletin käyttökuntoon.

Salasanan murtamista ja pohdiskelua

Keskiviikko [10.12.2014]

Pääsin päivän kuluessa tutustumaan erilaisiin salasanojen murtotyökaluihin ja ohjaajamme selostivat eri toiminnoista käydessään läpi itse murtotehtävää yhdellä lukittuneista koneista.
Tapahtuman valmistelua ja toteutusta

Torstai [11.12.2014]

Pääsin ohjaajamme kanssa valmistelemaan HAMK:n sisäistä tapahtumaa (kokousta), jossa käsiteltiin mm. Hämeen ammattikorkeakoulun- ja ammatti-instituutin talousjärjestelmää, sekä mahdollisia koulutusjärjestelmän uudistuksia- ja muutoksia. Tapahtuman valvominen- ja ylläpito onnistui kätevästi auditorion seinän takana sijaitsevasta työhuoneesta. Keksiä ja lämmintä mehua tarjoiltiin rakennuksen aulassa tapahtumaan osallistuville.
Monitorien asennusta

Perjantai [12.12.2014]

Päivä alkoi ja jatkui pääasiassa erilaisten "helppari-keikkojen" merkeissä (yksittäisten laitteiden vaihtoa). Lisäksi pääsimme asentelemaan upo-uusia näyttöjä useampiin henkilökunnan työhuoneisiinEnsimmäinen 3D-tulostuksemme!

Maanantai [15.12.2014]

Eihän se toki mitenkään kaunis teos ollut, mutta ensimmäinen 3D-tulostuksemme tällä laitteella. Tulostuksen mallina toimi eräänlainen ratasta muistuttava kappale. Tulostus itsessään meni ihan OK (lukuunottamatta röpelöisiä reunoja vain vähän hiotuilla asetuksilla), mutta kappaleen irrottaminen oli aivan toinen juttu. Sitten pienen väännön kanssa (lämpötila muutosten ja saksien) onnistuimme saamaan kappaleen irti alustasta. Tästä opimme ettei ehkä kannata tulostaa kappaleita suoraan lasin päälle, kun päälle-asetettavia suoja-alustojakin löytyy. Työntekijöiden keskuudessa tapahtui myös erilaisia muuttoja, joissa olimme mukana avustamassa.
Asiakaspalvelua ja helppari-keikkoja

Tiistai [16.12.2014]

Työpäivä sujui erilaisten työtehtävien merkeissä.

Ensimmäinen onnistunut 3D-tulostukseni!

Keskiviikko [17.12.2014]

Oli jälleen aika työstää 3D-tulostinta, saadaksemme asetukset kohdilleen niin, että ne mahdollistaisivat parhaat mahdolliset lopputulokset opiskelijoiden tulostustöille. Olimme aikaisemmin tehneet testitulostuksen vain joidenkin asetusten hiomisen jälkeen ja työnlaatu ei ollut paras mahdollinen. Hoidimme asetukset kuntoon ja lähtölaskenta ankkurinmuotoisen korun tulostukseen alkoi. Tulostukseen kului noin 15min ja tulostus onnistui kutakuinkin täydellisesti.
Tulostusta muuttohommien kera

Torstai [18.12.2014]

Ohjaajamme oli sitä mieltä, että olisi hyvin tärkeää ottaa selville myös yksityiskohdat, jotka pitää muistaa tulostuksessa käyttäen kahta väriä. Saimme molemmat muovirullat liikkeelle ja Arin iPhone-kuoren tulostus lähti käyntiin. Monet pienet yksityiskohdat mallissa saivat tulostuksen näyttämään hieman "röpelöiseltä" (pienet koristeina lisätyt kolot), mutta olisi tulostus voinut huonomminkin mennä. Saimme molemmat värit toimimaan ja voisimme jälleen hioa asetuksia. Kirjasimme luokan taululle nyrkkisääntöjä 3D-tulostusta varten. Pienien töiden lisäksi pääsimme myös muuttamaan työntekijöitä huoneista toisiin.

Projektorit kuntoon

Perjantai [19.12.2015]

Päivään kuului erilaisia työtehtäviä, mutta niistä päähän painuvimpia olivat ongelmien ratkaisu projektoreiden kanssa. Pääsimme hoitamaan kokoustilan johdotukset kuntoon ja saimme projektorin taas hereille. B-rakennukseen siirtyessämme näimme luokan projektorin johto-hässäkän. Selvitimme kuinka systeemi toimii ja tulostimme käyttäjälle erillisen ohjeen eri laitteiden hallintaan. Saimme päivän aikana myös metsästää erilaisia laitteistoja niiden sarjanumeroiden mukaan.

Työtilojen siistimistä ja helppari-keikkoja

Keskiviikko [7.1.2015]

Aloitimme päivän rauhallisesti aamukahvin merkeissä. Pistimme työpäivän käyntiin harjoittelijoiden huoneen, sekä asennus pajan siistimisellä. Pahvia, muovia, sekä muita materiaaleja oli huoneeseemme kertynyt kiitettävä määrä, joten oikeaoppinen roskien kierrätys tuli tarpeen. Päivä jatkui asiakaspalvelutehtävien merkeissä.Upouusia televisioita!

Torstai [8.1.2015]

Ohjaajamme kertoivat meille C-rakennukseen saapuneista, kookkaista televisioista. Siinähän me sitten pääsimme purkamaan laatikot ja hoitamaan televisioiden kokoamisen. Varsinaista käyttöönottoa ei vielä suoritettu, mutta televisiot sijoitetaan ympäri HAMK:n rakennuksia.Yhteyksien tarkastusta, sekä asiakaspalvelua

Perjantai [9.1.2015]

Muiden työtehtävien joukossa työpäivän ehdoton kohokohta oli yhteyksien tarkastaminen ja jäljittäminen ohjaajien, sekä muiden työkavereiden kanssa. En ole tietoinen laitteen oikeasta nimestä, mutta sen avulla olimme tietoisia mikäli porttien välillä on jonkinlainen yhteys ja mihin portteihin ei saavu ollenkaan yhteyttä.Legoja ja monitorien asennusta

Maanantai [12.1.2015]

Ohjaajamme yllätti meidät aamulla, sillä hän oli hankkinut ohjelmoitavissa olevia Legoja. Tarkistimme pakettien sisällöt ja kaikki näytti olevan kunnossa. Pienen kahvipaussin jälkeen päivä jatkui mm. monitorien asennuksen merkeissä, sekä poistolaitteiden metsästyksessä.Työskentelyä Evolla

Tiistai [13.1.2015]

Kiersimme Evon yksikön kauttaaltaan löytääksemme etsimämme poisto-näytön, mutta ilman selkeitä tuloksia (ainakin pystyimme toteamaan missä monitori ei ole). Jatkoimme päivää monitorien asennuksen, henkilökunnan muuttojen, sekä pienempien työhuone-modifikaatioiden merkeissä. Käyttöjärjestelmien asennusta mahtui myös päiväämme. Työpäivän päätteeksi nappasimme erilaisia poisto-laitteita mukaamme Visamäen yksikköön.
Kokous kutsuu

Keskiviikko [14.1.2015]

Osallistuimme HAMK:n IT-puolen palaveriin, jossa keskusteltiin erilaisista hankinnoista ja laitteistojen muutoksista. Kokous kesti noin 3h. Päivä jatkui leppoisasti ottaessamme varmuuskopioita tiedostoista HAMK:n palvelimelta.


Sairaana

Torstai [15.1.2015] - Perjantai [16.1.2015]


Kuvaustilan suunnitelua ja tavaroiden hävittämistä

Maanantai [19.1.2015]

Lähdimme ohjaajamme mukaan HAMK:n C-rakennukseen. Rakennuksen kolmannesta kerroksesta löytyy studio-tilat, sekä ohjaustilat, mutta kuvaustila on vielä kesken. Lähdimme katsastamaan työtilaa ja parhaamme mukaan hahmottelimme mihin kuvausverhot tulisivat ja kuinka paljon verhotankoa tarvitsisimme sopivaan lopputulokseen. Työpäivän päätteeksi pääsimme tyhjentämään varastoja ns. "turhasta roinasta", sillä vapaalla tilalla on lopunkaiken enemmän arvoa, kuin päivänsä nähneillä laitteistoilla.Lisää toimintaa Evon yksikössä

Tiistai [20.1.2015]

Pääsin taas ohjaajamme mukaan työskentelemään Evon yksikköön. Muiden työtehtävien ohella lähdimme ratkaisemaan ongelmaa, jonka seurauksena kuvaa ei pystynyt jakajan kautta lähettämään mm. projektoriin. Selvisi, että jakaja oli rikkinäinen. Työhuoneessamme saimme käyttöönottaa Mac Minin.Sairaana

Keskiviikko [21.1.2015]  -  Torstai [22.1.2015]


Poistolaitteiden metsästystä

Perjantai [23.1.2015]

Työpäivä koostui pääasiassa erilaisten poisto-laitteiden metsästyksestä. Laitteiden olisi tarkoitus lähteä matkaan jo seuraavana aamuna, joten kiirettä piti, sillä laitteita oli vielä kiitettävä määrä löydettäväksi. Pääsimme myös konfiguroimaan tulostimen asiakkaan tietokoneen kanssa yhteistyöhaluiseksi, sekä suorittamaan muita avustustehtäviä, kuten tiedostojen varmuuskopiointia asiakkaalle. Saimme myös tarkastaa tukkeutuneen tulostimen. Selvisi, että laitteen käyttäjä oli yrittänyt tulostaa tarra-arkille..Hyvästi vanhat työvälineet!

Maanantai [26.1.2015]

Työaamu alkoi melko ripeästi. Saimme kuulla, että vanhoja laitteistoja tullaan hakemaan pian. Kerättyämme loput vastuullamme olevat, palautettavat laitteistot poisto-varastoon, ei siinä kauan ehtinyt enää nokka tuhista kun työntekijät leasing-firmasta jo saapuivatkin. Avustimme laitteistojen siirrossa. Päivän aikana myös suuri osa vanhoista laitteista (ei leasing-), lähetettiin kuorma-auton mukana kierrätykseen. Päivään mahtui myös erilaisia asiakaspalvelutehtäviä, kuten tulostimen asennus erääseen johtokunnan työhuoneeseen, sekä kuvaustilan jatkuva suunnittelu (valaistus ym.).Evo kutsuu jälleen

Tiistai [27.1.2015]

Maittavan aamukahvin jälkeen aloitimme matkan kohti Evoa. Määränpäähän saavuttuamme suuntasimme työhuoneeseemme. Tehtävämme oli tarkastaa asiakkaiden tabletteja, joiden käytössä ilmeni vaikeuksia. Kartta-, sekä muita sovelluksia päiviteltyämme kävimme käsiksi oppilaitoksen Panasonic Toughpad -tablettiin. Asiakasta ihmetytti kuinka tabletti ei kyennyt paikantamaan tämänhetkistä sijaintia. Selvisi, että tabletista puuttui itse paikannuksen mahdollistava siru. Pääsimme myös tarkastelemaan ovatko luokkahuoneen ohjelmistot ajantasalla. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikki oli kunnossa.Teen kuolemaa (sairaana)

Keskiviikko [28.1.2015]  -  Torstai [29.1.2015]


Tuomiopäivä

Perjantai [30.1.2015]

5 kommenttia:

 1. Odottelen lisää bloggaamistasi. Olisi kiva nähdä sinunkin juttujasi Arin hienon blogin ohella.

  VastaaPoista
 2. Odottelen, odottelen... Muista, että blogi on välttämätön osa hyväksyttyä työssäoppimista.

  VastaaPoista
 3. Tilanne ei ole muuttunut mitenkään eli työssäoppimispäiväkirjasi/ blogisi ei ole vielä hyväksyttävässä kunnossa (arviointitilaisuushan on pe 30.1. klo 9).

  VastaaPoista
 4. Tilanne ei ole muuttunut mitenkään eli työssäoppimispäiväkirjasi/ blogisi ei ole vielä hyväksyttävässä kunnossa (arviointitilaisuushan on pe 30.1. klo 9).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse päiväkirjan materiaalihan on suurimmaksi osaksi kasassa, päivitän itse postauksen kuntoon pikimmiten.

   Poista